De oester die half september in het nieuws was doordat deze maar liefst 21 parels in zich had wordt ter veiling aangeboden. De vondst wordt toegevoegd als extra kavel aan de Najaarsveiling bij het Venduehuis. De verkoopcommissie komt ten goede aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Tom Sinke en zijn vriend Chris van der Poel openden een oester op de Nationale Mosseldag in Yerseke waarin 10 parels aanwezig bleken. Op zich al een heel bijzondere vondst. Een parel in een oester komt met enige regelmaat voor, maar 10 is zeer zeldzaam. Na röntgenonderzoek door Dr. Hanko Zwaan van het Naturalis in Leiden bleken er echter nog 11 parels aanwezig onder de oester. Een echt uniek verschijnsel waar Ton en Chris dan ook uiterst trots op zijn.

Wat de vondst ook bijzonder maakt is dat de oestersoort waarin de parels werden gevonden, de Crassostrea Gigas, niet van het type is waarin meer dan één of twee parels ontstaan. De parels in deze oester wijken af in structuur en oorsprong van andere natuurlijke parels door de aanwezigheid van het mineraal calciet. De doorsnede van de parels varieert van 0,4 tot 5,8×4,3 mm; de kleuren lopen uiteen van wit naar lichtgrijs, lichtgeel en bruingeel. Het onderzoeksrapport van het N.E.L. kan worden ingezien.

Op donderdagmiddag 12 november zullen de parels als éxtra kavel worden geveild tijdens de juwelenveiling. De verkoopcommissie komt ten goede aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht.

Over de vinders

Tom Sinke is mossel- en oesterhandelaar en Chris van der Poel is ondernemer / eigenaar van www.vis-winkel-online.nl Beide afkomstig uit Yerseke en in hart en nieren verknocht aan de mossel- en oesterhandel rond de Oosterschelde. In die hoedanigheid waren zij dan ook aanwezig bij de Nationale mosseldag waar zij de beroemde oester open staken.

Over Naturalis

Naturalis is het Biodiversity Center in Leiden. Zij doen wetenschappelijk onderzoek naar biodiversiteit. Naturalis Biodiversity Center staat met 37 miljoen objecten 5de op de wereldranglijst, zowel in omvang als in samenstelling. Het onderzoek naar de parels in de oester is gedaan door Dr. Hanko Zwaan.

Over het Venduehuis

Het Venduehuis is het oudste veilinghuis van Nederland. Het Venduehuis der Notarissen is gevestigd aan de Nobelstraat 5 in Den Haag. De veiling van deze bijzondere parels zal op 12 november a.s als extra kavel worden opgenomen in de veiling. De verkoopcommissie komt ten goede aan het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Note / copyrights: Gelieve de weblink op te nemen bij publicatie.

Omroep Zeeland is aanwezig bij deze veiling.

Beeldmateriaal

Let op, op het bijgevoegde beeldmateriaal rusten de copyrights van Chris van der Poel van www.vis-winkel-online.nl en Tom Sinke uit Yerseke.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.