Skip to main content

Tijdens de mosseldag in Yerseke vonden wij maar liefst 10 parels in een oester. Een geweldige vondst. We zijn iedere dag te vinden in Yerseke tussen de mosselen en de oesters. Al jaren zijn we dagelijks te vinden op de Oosterschelde en al jaren zijn we actief aanwezig op de landelijke Mosseldag in Yerseke, maar de mosseldag op 15 augustus 2015 zullen we altijd herinneren als de dag dat we 10 parels in een oester vonden. De oester is van Tom Sinke uit Yerseke.

10 parels in één oesterschelp

Een parel in een oester is een zeldzaamheid. We vonden er maar liefst 10 in één oesterschelp. Er wordt geschat dat in 1 op de 15000 wilde oesters een parel zit. En dan moet je nog maar het geluk hebben dat jij toevallig die oester pakt. We hebben het dan over 1 parel, maar in deze oester zaten er wel 10. Een unieke gebeurtenis die we hier graag met jullie delen.

Ook een gokje doen? Bestel hier uw verse oesters

Parel-parels-oester-oesters Parel-parels-oester-oesters
Parel-parels-oester-oesters Parel-parels-oester-oesters
Parel-parels-oester-oesters Parel-parels-oester-oesters

 

Over parels in een oester

Parels vormen zich in oesterachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel of zelfs in het inwendige van de mantel. De buitenhuid van de mantel, het mantelepitheel, die gewoonlijk parelmoer vormt aan de binnenzijde van de schelp, omsluit echter ook binnengedrongen vreemde voorwerpen. En uit deze kapsels ontstaat de parel. Als de parel op de binnenkant van de schelp groeit, dan moet ze uit de wand worden gezaagd. De vorm is dan slechts halfkogelvormig. Deze parels heten ‘blisters’, Engels voor huidblaasje of schaalparel. In de handel worden deze parels wel met goed passende parelmoer gerepareerd tot ronde of bolvormige parels.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.