Skip to main content

Regelmatig maken we een pannetje mosselen. Dat is echt binnen no time klaar. Verse mosselen met wat wijn, water (of visfond) en verse groenten 10 minuten koken en je smult van verse Zeeuwse mosselen. Maar dan? Giet je het water zo door de gootsteen? Dat is echt zonde. De mosselen en de groenten hebben namelijk heel veel smaak afgegeven aan dat water. Vang dus vooral dat kookvocht op. Maak wat extra mosselen want in de mosselsoep wil je natuurlijk ook die verse Zeeuwse mosselen terugvinden.

Kookvocht zeven

Na het koken van de mosselen giet ik ze af door een vergiet. In dat vergiet leg ik kaasdoek. Je kunt hiervoor ook een schone theedoek gebruiken. Onder het vergiet plaats ik een grote schaal. Zo heb ik heerlijk schone mosselbouillon. Een begrip dat je nauwelijks voorbij hoort komen maar het is echt een smaakbommetje. De groenten in het vergiet schep ik eruit en spoel ik nog eens flink onder lauwwarm water. Bewaren dus!

Mosselsoep maken m.b.v. een roux

Met een roux tover je de bouillon om tot een heerlijke soep. Een roux bestaat uit gelijke delen boter en bloem. Zelf neem ik altijd iets minder bloem. Standaard is 50 gram boter, 50 gram bloem. Om een bloemige smaak te voorkomen neem je echter bij voorkeur 50 gram boter en 40 gram bloem. Heb je het vaker gedaan dan weet je dat het bijna op de tast kan. Smelt een flinke klont boter in een pan. Als de boter gesmolten is voeg je er (al roerend met een garde) zoveel bloem aan toe tot een deegmassa of deegklomp ontstaat. Laat de roux even bakken op de bodem van de pan en voeg vervolgens geleidelijk de bouillon toe. Deze wordt eerst volledig opgenomen door de roux. Er ontstaat een mooie ragout. Doe je er meer vocht bij dan ontstaat een saus, en doe je er nog meer bouillon bij dan ontstaat een soep.

De mosselragout serveer je in een pasteibakje of op geroosterd brood.

Mosselsoep met verse groenten

Om de soep compleet te maken scheppen we er de groenten door en we voegen flink wat gekookte mosselen toe. Het resultaat is een verrukkelijke mosselsoep waarin je echt die heerlijke zilte smaak van de Oosterschelde volledig terugvindt.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.