Skip to main content
Op de tweede dag van horecavakbeurs BBB Maastricht vond traditiegetrouw het NK Oestersteken plaats. In het retro Wijntheater® streden 12 finalisten uit heel Nederland om de titel beste oestersteker van Nederland. De finalisten werden beoordeeld in de categorieën snelheid, gruis, beschadiging en gereed voor consumptie. Peter Oreel van De Oesterij in Yerseke kwam als beste uit de strijd en heeft de titel NK oestersteken gewonnen. BBB Maastricht beleeft morgen alweer haar laatste beursdag en is geopend van 11:00 uur tot 18:00 uur.

De vier voorrondes vonden afgelopen jaar plaats in Rai Amsterdam, Wijntheater® Weekend  in Haarlem, Rotterdam Ahoy en het Zeeuwse Yerseke. Uit elke voorronde mochten drie deelnemers mee naar de finale. De winnaar ontvangt niet alleen een prachtige wisseltrofee, maar gaat ook door naar het WK oestersteken in China. De nummer één én twee mogen bovendien meedoen aan het EK oestersteken in het Zweedse Trollhättan.
Bij het oestersteken dienen de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters open te maken. Snelheid is belangrijk, maar ook zorgvuldigheid bepaalt dus in grote mate de score. Zo is de hoeveelheid schelpgruis die in de oester terecht komt een belangrijke factor. Ook kan men extra punten verdienen wanneer de oester volledig geopend en klaar is voor consumptie. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis of schilfers achterblijven scoort de deelnemer minpunten. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.
Felix Wilbrink, culinair journalist Telegraaf zegt hierover: “Peter Oreel heeft op 1 seconde de finale gewonnen en dat zegt genoeg over de strijd die hier geleverd is. Je zag dat de wedstrijdkoorts de deelnemers op verschillende vlakken in de weg zat. Er was weinig gruis in de oesters, wat duit op een goede beheersing van de techniek, maar er was veel kapot vlees. Dat laatste werd mede veroorzaakt door de druk. Alleen de koelbloedigste deelnemer komt hier goed uit en Peter Oreel is de terechte winnaar.’
Barend Havenaar is eigenaar van de Champagnebar.nl, een bedrijf dat op feesten en evenementen champagnetorens en oesters verzorgt. Zijn vrouw Register Vinoloog Barbara is ambassadeur voor Royal Leerdam en was eigenaresse van Wijnbar aan Zee op Zandvoort. Samen runnen zij ook Wijntheater®, een tent die ingericht is met retro meubilair, waar muziek op elpees gedraaid wordt en wijnen worden geschonken en waar dus ook de plek op BBB Maastricht waar het NK Oestersteken georganiseerd wordt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.