Kreeftrisotto met saffraan – Kreeft wordt vaak puur geserveerd. Maar overweeg ook eens deze kreeftrisotto met saffraan. Door de risotto te garen in een kreeftenbisque geef je de risotto de volle smaak van de kreeft mee. Dit is echt een fantastisch gerecht voor een etentje met vrienden of familie.
Een kreeftrisotto met saffraan is dan ook echt een verwengerecht. Risotto maken is helemaal niet zo moeilijk. Het is vooral een kwestie van erbij blijven en goed blijven roeren. Zorg er voor dat de risotto net gaar is en nog voldoende vocht heeft. Je wilt tenslotte geen te droge risotto serveren.
Voor deze kreeftrisotto met saffraan moet je dus eerst de kreeft koken. Hoe je dit doet ( en zeker als je dat nog nooit gedaan hebt ) lees je hier.
De kreeftenbisque
Zo maak je de bisque:
- de schalen van één gekookte kreeft
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 1 eetlepel tomatenpuree
- een glas droge witte wijn
- 1 liter visbouillon
- 1 laurierblaadje
Van de schalen van de gekookte kreeft maken we eerst een heerlijke bisque. Fruit hiervoor de ui en de knoflook aan in een beetje boter en voeg dan de kreeftenschalen en de tomatenpuree toe en bak dit even mee. Blus dan af met een glas droge witte wijn.
Giet er een liter visbouillon bij en voeg het laurierblaadje toe. Laat het geheel zo’n 30 tot 40 minuten zachtjes koken.
Haal het laurierblaadje eruit en giet de rest in een blender. Pureer het geheel en schenk het door een fijne zeef. De soep die je opvangt is de bisque, de basis voor de risotto.
Deze kreeftenbisque kun je eventueel al een dag van tevoren maken zodat je op de avond zelf alleen de risotto hoeft te bereiden.
Kreeftrisotto met saffraan
Risotto voor 2 personen als hoofdgerecht of voor 4 personen als voor- of tussengerecht
- het vlees van één gekookte kreeft
- 750 ml bisque zoals bovenstaand beschreven
- 1 plukje saffraan
- 25 gram roomboter
- 1 sjalot, gesnipperd
- 250 gram arborio rijst
- 1 glas droge witte wijn
- 25 gram roomboter
- 25 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 1/2 citroen
- 5 stengels bieslook
Zorg dat de boven beschreven bisque warm klaar staat en dat je het kreeftenvlees op kamertemperatuur beschikbaar hebt.
Meng de saffraan in de warme bisque.
Fruit in een grote pan het sjalotje aan in een klont roomboter (de sjalot mag niet verkleuren!). Voeg na 2 minuten de rijst toe en bak dit nog even een minuutje mee. Giet nu het glas wijn in de pan en meng dit door de rijst. Laat de wijn helemaal inkoken.
Zet het vuur op middelhoog en voeg al roerend een soeplepel bisque toe. Als de rijst de bisque bijna geabsorbeerd heeft, voeg dan weer een lepel bisque toe. Herhaal dit tot de rijst al dente (beetgaar) is, dit duurt ongeveer 17 tot 20 minuten.
Zet het vuur dan uit en meng een klont boter en Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met een beetje citroensap. Meng als laatste de stukjes kreeft erdoor en laat de risotto nog even staan.
Serveer de risotto in diepe borden en bestrooi met de gehakte bieslook. Rasp er eventueel nog wat citroenschil boven voor extra smaak.
Tafel lekker!