Een goede kreeftsoep is een feestje om te serveren aan je gasten. In deze kreeftsoep moet liefde en aandacht zitten en dat zullen je gasten zien en proeven.
Dit valt niet onder de makkelijke recepten, maar heel moeilijk is het ook echt niet. Er komen wat kooktechnieken bij kijken, maar als je de beschrijving goed volgt is dit zeker goed te doen.
Kreeftsoep
Soep voor 6 personen
- 2 kreeften van ongeveer 500 tot 600 gram
- 60 gram bleekselderij, in halve maantjes
- 60 gram wortels, grof gesneden
- 60 gram venkel, grof gesneden (blokjes)
- 1 kleine rode ui, grof gesneden
- 1 laurierblaadje
- een takje verse tijm
- 15 gram rijst
- 50 gram port
- 50 gram cognac
- 1,8 liter kippenbouillon
Zo maak je de Kreeftsoep:
Begin met het koken van de kreeften. Zet een ruime ( heel belangrijk ) pan met water op het vuur en breng met wat zout goed aan de kook. Doe de levende kreeft met de kop naar beneden in het kokende water. De kreeft is op deze manier direct dood. Laat zo’n 4 minuten ( je kunt er bijblijven dus! ) verder garen en haal ze dan uit de pan.
Laat de kreeften een beetje afkoelen en ontdoe ze vervolgens van kop en pantser. Verwijder het bovenste deel van de kop en haal de longen en de maag eruit om te voorkomen dat de kreeft bitter wordt.
Verhit wat olijfolie in een ruime koekenpan of wok en laat in de hete olie de pantsers en kop van de kreeft zo’n 3 minuten kleuren. Voeg dan de groenten, tomatenpuree en kruiden toe en laat even meebakken.
Haal de pan van het vuur en giet de cognac erbij. Ontsteek de cognac met een lucifer of aansteker (flamberen) Wees voorzichtig!
Voeg dan de port, rijst en kippenbouillon toe. Laat het geheel een half uur op een laag vuur pruttelen.
Verwijder de grootste delen van de kreeft en pureer de kreeftenbisque met een staafmixer. Giet de kreeftenbisque dan door een fijne zeef.
Breng de kreeftensoep op smaak met een beetje cayennepeper.
Afwerken:
Optie 1: Je kunt de kreeftsoep afwerken met een beetje room
Optie 2: Een ander alternatief ( zie foto ) is om wat kreeftenvlees te gebruiken. Snijd de kleinste stukken van de kreeft zeer fijn en meng met wat fijngesnipperde peterselie. Plaats een kookring midden op het bord en doe hier een hoeveelheid kreeftenvlees in. Druk goed aan en verwijder voorzichtig de kookring. Leg er een schijfje kreeft op en plaats tegen het torentje een stukje vlees uit de schaar van de kreeft. Giet daarna voorzichtig de kreeftsoep rond de garnituur.