Skip to main content

HK-46 – Zeeuwse kwekers oogsten eerste tafeloesters

De kwekers hadden zich als doel gesteld om een Zeeuwse creuse te kweken die volgens de zogenaamde off-bottom methode op ‘tafels’ wordt gekweekt. Dit houdt in dat de oester van de bodem af wordt gekweekt, in tegenstelling tot de ambachtelijke Zeeuwse bodemkweekmethode. De werkwijze van deze vorm van kweken is anders, waardoor de oesters andere kenmerken krijgen. Vanaf broedval tot en met het eindresultaat van een mooie op tafel gekweekte oester vindt plaats in de luwte van de Zeelandbrug. Een op en top Zeeuws product. De continue golfslag zorgt ervoor dat de oesters steeds in beweging zijn en daarmee elkaar schoon ‘schuren’. Tevens krijgt de schelp hierdoor een andere vorm, een vorm met een diepere ‘cup’ waarin zich een mooie volle oester ontwikkelt.

Doordat de oesters zich in de waterkolom boven de bodem bevinden, krijgen ze door de stroming meer algen dan op de bodem. De beschermde omgeving van de kweekzakken en het voedselrijke water waarin de oesters opgroeien, zorgen daarnaast voor een karakteristiek smaakprofiel. De HK-46 heeft een stevige bite, smaakt in eerste instantie zeer zilt maar eindigt in een vleugje zoet met een lange, prettige nasmaak.

HK-46

  • Door de natuur geschoond
  • Dieper en gladder gevormde schelp
  • Ander en groter voedselaanbod en daardoor voller in de schelp
  • Oesters groeien niet aan elkaar
  • Gecontroleerd kweekproces
  • De zakken waarin de oesters gekweekt worden beschermen de oesters tegen stromingen en wegspoelen terwijl ze wel volop profiteren van de voedzame stroom van het getij.

Meer lezen over de HK-46 tafeloester!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.