was successfully added to your cart.

Oesters steken in de media

By 15/09/2015 Webshop nieuws

Maandag 7 september werd  het Belgisch- Nederlands oesterseizoen officieel geopend. Tijd om de Zeeuwse oester daarna ook open te steken. Daartoe was op maandag 14 september in Brasserie “De Vluchthaven” te Bruinisse voor de derde keer het Premier Nederlands Kampioenschap Oestersteken georganiseerd. Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 26 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival zal gaan plaatsvinden.

Bij het oestersteken komt het erop aan dat de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters weten open te maken. De snelheid spreekt voor zich, maar bij de zorgvuldigheid wordt erop gelet dat er ook geen schelpgruis in de oester terecht komt.

De Nederlandse kandidaten moesten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd 25 stuks Platte Grevelingen Oesters op correcte wijze weten te openen. De winnaars die deze beproeving hebben doorstaan moeten vervolgens voor de finale 50 stuks Platte Grevelingen Oesters opensteken. Degene die dit het snelst deed en de oester zo min heeft mogelijk beschadigde, gaat Nederland vertegenwoordigen in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 61ste keer in het Ierse Galway zal worden georganiseerd.

Op zaterdag 26 september zal de Nederlandse winnaar naar Galway moeten afreizen om Nederland internationaal te vertegenwoordigen. De reis en het verblijf wordt dan volledig verzorgd door Krijn Verwijs Yerseke B.V.

De jury in Bruinisse beoordeelde de deelnemers op het openen van de oesters. Zo kon men pluspunten verdienen wanneer de oester volledig geopend en consumptie gereed is. Wanneer het oestervlees beschadigd is of er gruis/schilfers achterblijft zal de deelnemer minpunten ontvangen. Bij een gelijk aantal punten is de snelste tijd doorslaggevend.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.