Skip to main content

OESTERS UIT HET FRANSE MEER VAN THAU ( L’HUITRE DE BOUZIGUES )

Oesters uit het meer van Thau zijn wereldberoemd. Wij nemen ons werk dan ook met plezier mee op vakantie en namen een kijkje bij deze indrukwekkende oesterteelt. Op de route van Marseillan naar Meze en uiteindelijk richting Bouzigues konden we de oesterparken al zien. De wijngaarden langs de route brengen ons al helemaal in de sfeer. Je zou dan toch denken dat dit lokaal voedsel nr. 1 is in die regio! Niets van dat alles is waar. Slechts 10% van de oesters blijft in Frankrijk. De overige 90% gaat naar landen als Spanje en Italië.

Zo worden deze Oesters gekweekt

Het bijzondere aan de l’Huitre de Bouzigues is dat ze als kleine oestertjes vastgeplakt worden aan de lijnen. Vervolgens worden ze aan rekken in het water gehangen tot ze oogstrijp zijn. De getijden worden nagebootst door de lijnen op en neer te laten gaan. Hier en daar wordt dit zelfs al met zonne-energie gerealiseerd.  De oesters worden met drijvende vlotten naar de kant gehaald.
 

Verkrijgbaarheid en smaak

Net als in Nederland zijn deze oesters in verschillende maten verkrijgbaar. Ze worden op bijna identieke wijze verpakt. Er is ruim 7500 hectare van deze kweekgrond in het meer. Dit wordt niet volledig gebruikt. Er wordt niet één oester op de grond gekweekt. De smaak van de oester, daar zijn ze hier wel het meest over tevreden licht zout en altijd vol vlees. Dit is niet zo raar omdat dit grote meer alleen bij Sete een doorgang heeft naar de Middellandse zee. U begrijpt dat er ook bij deze oesters een heerlijke wijn uit de regio geserveerd wordt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.