Skip to main content

Mosselen eet je gewoon uit de schelp. Maar in Yerseke worden er ook talloze mosselen verwerkt. Van al die mosselen blijven de schelpen over. Wat moet je met die lege mosselschelpen zou je zeggen. Naast kleinschalige decoratieve doeleinden is er ook een heel nuttig doel voor deze schelpen.

Mosselschelpen voor de oesters

De schelpen op de foto zijn in feite gewoon afval. Deze worden echter hergebruikt om oesterbroedjes te vangen. Oesterbroed zijn de larven van de oester. Als de watertemperatuur stijgt worden de mosselschelpen uitgezaaid in het water. Dit is namelijk het moment dat de oester de larven uitstoot. De larven van de oester, oftewel het oesterbroed hecht zich dan aan de poreuze mosselschelpen. Zo worden de mosselschelpen nuttig hergebruikt.

Meer over de kweek van Zeeuwse Oesters

In de Oosterschelde en het Grevelingenmeer worden oesters gekweekt. Niet alleen de watertemperatuur, maar ook het zoutgehalte en de bodemgesteldheid en de zuiverheid van het water maken dit tot de ideale locatie voor het kweken van oesters. De voortplanting van de Zeeuwse Oester vind plaats in de maanden juli en augustus. Dit is de periode dat de watertemperatuur stijgt en de Zeeuwse oesters hun larven uitstoten. De larven groeien en zakken vervolgens door hun gewicht naar de bodem. Daar hechten ze zich vast aan de mosselschelpen. Vroeger werden hier dakpannen voor gebruikt.

Zodra de oesters volgroeit zijn worden ze opgevist en bewaard in de bekende Oesterputten in Yerseke. Het water in de oesterputten komt (d.m.v. sluizen) rechtstreeks uit de Oosterschelde. De oesters worden verwaterd in deze putten. Zand en slib worden eruit gespoeld, en de oester krijgt hier de tijd om tot rust te komen. Door de oesters af en toe droog te zetten worden de sluitspieren van de oesters getraind. Hierdoor kan de oester de schelp langer sluiten. De oester wordt hiermee voorbereid op de ‘droge’ verkoop.

Recycle mee!

Naast dit nuttige project kun je zelf ook creatief aan de slag met de lege mosselschelpen. Kijk eens op Pinterest naar de vele creatieve ideeën.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.