was successfully added to your cart.

Winkelmand

Vis garen; tips & trucs

By 10/12/2016 Tips & Trucs, Verse vis

Goede vis kopen is één. De vis op een juiste manier bereiden is twee! Heeft u een mooi stukje vis gekocht dan is het natuurlijk zonde als deze niet op de juiste manier op het bord terechtkomt. Een mootje vis moet sappig en mals zijn en mag zeker ook een bite hebben. Lastig? Nee hoor, maar je moet de trucjes even kennen. Voor een lekker visje is het van belang om u te verdiepen in de herkomst van de vis, de versheid van de vis en de bereidingswijze. Voor de eerste twee heeft u een vakman nodig waar u op kunt vertrouwen. De laaste (de bereiding) is helemaal aan uzelf. We geven u graag wat tips voor een beter resultaat op het bord.

1. Zuinig zijn op smaak.

De sappen in uw stukje vis zijn echt van belang voor de smaak en het resultaat op uw bord. Wees zuinig op die sappen. Doe er alles aan om deze sappen in het visje te houden. Welke bereidingsmethode u ook kiest, laat de smaak van de vis in tact. In een pan of in water geeft de vis zijn smaak af aan het water. In papilotte (in folie bereid) behoudt u de sappen. Het resultaat is zachter, malser en heeft veel meer smaak.

2. Low en slow

Bereid vis op een zo laag mogelijke temperatuur. Vaak worden temperaturen voorgeschreven van 150 graden of hoger. Maar wist u dat zalm al prachtig gaart bij 80 graden? Daarmee voorkomt u dat het visje uitdroogt, dat de eiwitten eruit komen en dat de structuur veranderd. Bij een temperatuur van onder de 100 graden heeft u een prachtig vis dat misschien net iets langer moet garen, maar dat wel al zij smaak behoud.

3. Onder controle

De garing van uw vis controleert u door er zachtjes met een vork op te drukken. Valt de vis in laagjes uitéén dan is de garing voldoende. De dikte van uw stukje vis is uiteraard van groot belang. Gaart u meerdere mootjes vis, let er dan op dat deze echt van gelijke grote zijn. Vooral door de korte bereidingstijd is dit essentieel. Vis is echt al snel te droog!

4. Less is more

Minder is meer, en dat geldt zeker bij verse vis. Kruiden toevoegen is natuurlijk prima, maar doseer de smaak. Vis heeft een subtiele smaak die zich makkelijk laat overheersen door de kruiden / marinades of sauzen. Doseren van smaken is dan ook echt van belang. Dille heeft geen overheerzende smaak en kunt u wat royaler gebruiken. Knoflook of verse tijm hebben een veel dominantere smaak en dienen dan ook spaarzaam gebruikt te worden.

Heeft u een verrassende tip? Laat het ons weten! We delen tenslotte graag een eerlijk en lekker stukje vis!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.